Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület

 

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület Nyugdíjas klubot és Német Nemzetiségi Dalkört működtet.

A tagok havonta találkoznak, és helyi gyűjtésű dalokat énekelnek. Kirándulásokat szerveznek,  melyekre bevonják a község lakosságát is. Községünk valamennyi rendezvényén tevékenyen részt vesznek. Kapcsolatot ápolnak a felvidéki Hárskút testvértelepüléssel.

Az egyesület célja a német hagyományos kultúra bemutatása , megőrzése. Segíti a nemzetiségi értékek megőrzését, és a nemzetiségi identitástudat erősítését, szorosan együttműködve  a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.

 

Vezető tisztségviselők

 

Elnök:                      Heblinger Józsefné

Elnök helyettes:         Knolmayer Ervinné

Titkár:                      Kauker Mihályné

Ellenőrzési biz.elnöke: Borbély Imréné

Ellenőrzési biz.tag:      Frisch Ignácné

Ellenőrzési biz.tag:      Fogl Károlyné

 

 

Beszámoló

a Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi  Egyesület 2017.évi tevékenységéről

A Hárskúti Hársfa Német Nemzetiségi Egyesület 2017. évi működése során és közösségi rendezvényeken való szereplésével bemutatta és megismertette a német hagyományos kultúrát, segítette a nemzetiségi értékek megőrzését és a nemzetiségi identitástudat erősítését.

Egyesületünk Nyugdíjas Klubot, és Német Nemzetiségi Dalkört működtet. Havi egy alkalommal találkozunk nyugdíjas tagjainkkal, akiknek segítségére valamennyi községi rendezvény lebonyolításában számíthatunk. Nemzetiségi Dalkörünk többször kapott meghívást a szomszédos települések Nemzetiségi napjaira. Egyesületünk 2017-ben három kirándulást szervezett. Jártunk Szegeden, Erdélyben, és  „Őseink nyomában „ címmel  Pirna – Drezda -  Dachau -Passau  útvonalon, együttműködve a Kup és a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal.                                                                                                               Januárban a kitelepítés emléknapján megkoszorúztuk a kitelepítés emléktábláját, majd a községünkből kitelepítettek és leszármazottaik részére 2000-ben a Hárskútról készült filmet vetítettük le az érdeklődők számára. Júniusban közreműködtünk a hagyományos minden évben megrendezésre kerülő Pünkösdi Német Nemzetiségi Nap megrendezésében. Július 1 –én megrendezett falunapon szintén aktívan részt vettünk. Novemberben, Márton napon az óvodás gyerekekkel és szüleikkel, nagyszüleikkel együtt „Lampionos felvonuláson” veszünk részt. Támogattuk a játszóházat és a vendéglátást. November 18-án szomszédolás rendezvényünk keretében, kóstolóval egybekötött „Gasztronómiai „bemutató tartunk, helyi ételekből, melyeket egyesületünk tagjai készítettek el. Itt került bemutatásra a most elkészült „Hárskúti finomságok” receptes füzetünk Decemberben az Adventi koncert megrendezésében is részt vállaltunk, a szereplők, és résztvevők vendégül látását vállaltuk, forró tea és pogácsa kínálattal.

Működésünkkel, rendezvényeinkkel alkalmat teremtünk arra, hogy valamennyi korosztály együtt ünnepelhessen. A közös munka erősíti az összetartozás tudatot. Rendezvényeink megszervezésének lebonyolításának közösségteremtő eredménye van, elősegíti a jó kapcsolat ápolását a résztvevő települések lakói között is.

Megköszönjük az Emberi Erőforrás Minisztériumának a 2017. évi működésünkhöz nyújtott 300 000 Ft összegű pályázati támogatását.

Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak a támogatását is, akik a személyi jövedelemadó 1%-át egyesületünk részére ajánlották fel.

Hárskút, 2017.december 31.   

                                                                                         Heblinger Józsefné

                                                                                                 elnök