Egyházi rendezvények, események 2021 őszén

 

Mint az utóbbi években minden ősszel, az idén is szerveztünk Ars Sacra napokat Hárskúton a templomban. Szakrális művészeti fesztivál ez, országosan kerül megrendezésre, melyhez vallási és kulturális programokkal lehet csatlakozni. Hárskúton gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokat is szerveztünk. A gyerekek a Szent József év alkalmából rajzokat készítettek erre a hétre, melyeket a templomban állítottunk ki, valamint részt vettek egy interaktív, játékos délelőtti eseményen, melyen több dolgot is megtudhattak a templomról és Szent Józsefről is. A délután már a felnőtteknek szólt, zenés szentségimádásra hívtunk mindenkit. Méltó módon emlékeztünk meg elhunyt Sabjanics Miklós Atyáról. Azok az énekek és imádságok hangzottak el, melyeket ő állított össze és az elmúlt években több alkalommal is imádkozhattuk vele együtt.  Sajnos többé már nem lesz ilyen alkalom. Sokan eljöttek erre az eseményre, hálásan köszönjük nekik!

Ezen a hétvégén még egy fontos esemény történt, hosszú idő után sikerült felújítani Márton Antal plébános úr sírkövét a felső temetőben, így a vasárnapi szentmise előtt azt János atya áldotta meg és a szentmisét az ő lelki üdvéért ajánlotta fel.

Október 2-án zarándokútra mentünk Márianosztra- Zebegény-Pákozd útvonalon. A plébánia pályázaton nyert 400 ezer Ft összegű támogatásából finanszíroztuk az út java részét. Sajnos egyéb elfoglaltságai miatt János atya nem tudott velünk tartani, de az autóbuszvezető, Gere Dávid Márk atya személyében lelki vezetőnk is akadt. Ő, mint nemesvámosi plébános és a Vattantyú Kft. vezetője, volt ezen az úton velünk és celebrált szentmisét Márianosztrán. A szentmise előtt a pálos szerzetesektől ismertetőt hallhattunk a pálos rendről és a templom építéséről. Zebegényben szintén meghallgattuk a templomról szóló idegenvezetést, szabad program keretei között sétálhattunk a Duna parton és a bájos kis település kanyargós utcáin. A nap Pákozdon a Lics Pincészetnél zárult, akik finom borokkal és vacsorával vártak minket. Élményekkel gazdagon, lélekben megerősödve és feltöltődve érkeztünk haza.

Október 10-én volt templomunk búcsúja, Magyarok Nagyasszonya ünnepe. A búcsúi szentmise után János atya megáldotta a hívek által hozott terményeket.

Október 24-én a Művelődési Házzal közösen szerveztük meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló megemlékezést a templomkertben. Tábori Ferenc polgármester úr beszéde és János atya Magyar Hazánkért való imádsága után koszorút helyeztünk el a felállított kereszt előtt. Köszönjük Borbély Renáta, Bachstetter Anikó, Tehel Adél, Tehel Ivett, Hutvágner Kornélia, Répásy Márton, Kauker Gergely és Kauker Katalin közreműködését, verssel, énekkel, hangszeres kísérettel tették a megemlékezést meghittebbé, ünnepélyesebbé.

Október folyamán az almát – amit a fákon elértünk és amennyire volt szabadon mozgatható emberi kapacitásunk – leszedtük a fákról, kb. 150 kg volt.  96 liter préselt almalé készült belőle, melyet az adventi koncert után lehet majd megkóstolni és lehet majd belőle jótékonysági céllal a templom javára vásárolni. Köszönet a Hársfa Nemzetiségi Egyesületnek, hogy az előállítás költségét támogatta.

November 1-én Halottak Napi megemlékezést tartottunk az alsó temetőben. Énekkel, imádsággal emlékeztünk meg szeretteinkről, mécseseket gyújtottunk nem csak a sírokon, hanem a temetőben álló kereszt körül is.

November 8-án, Budapesten jártunk főként az énekkar tagjaival, Emília nővér sírjához látogattunk el az Új Köztemetőbe. Imádság és ének után a 301-es parcellában néztük meg az 1956-os sírokat, majd hazafelé Tárnokon, a Szabó Üveg családi vállalkozáshoz látogattunk el, ahol magyar, kézzel készült, egyedi karácsonyfadíszeket csodálhattunk meg és vásárolhattunk. Megköszönjük a Hársfa Nemzetiségi Egyesületnek autóbuszköltség támogatását.

Mindezen rendezvények és események közben templomunk belülről is szépül, újul, a belső tér meszelése, festése megtörtént, a sekrestye festése jelen is pillanatban zajlik. Következik a lámpák cseréje, bízunk benne, hogy az adventi koncerten – december 18-án – a templom teljes szépségével fogadhatjuk majd a kedves híveket.