Beszámoló

a Hárskút Római Katolikus Plébánia

2022. évi „ Egyházi közösségi célú programok  támogatása „ című pályázatából  megvalósult programokról

 

E projekt keretében megvalósult egyik közösségi programunk a 2022. szeptember 17-én templomunkban megrendezett zenés szentségimádás volt, mellyel bekapcsolódtunk az Arc Sacra fesztivál országos rendezvénysorozatába. E programunk a 2020. évben elhunyt plébánosunk Sabjanics Miklós atya emléktáblájának megáldásával kezdődött. Ezt követte az általa bevezetett zenés szentségimádás, melyet László Szilvia és Sellei Etelka énekművészek előadása tett színvonalassá mintegy 80 fő közönség előtt.

Következő programunk a 2022. október 15-én megtartott zarándokút volt. Lelki vezetőnk Gere Dávid Márk atya egyben az autóbusz vezetője is volt.  Első állomásunk Sümeg volt, a várhegy lábánál álló barokk püspöki palota. Vezetett túra keretében jártuk be a felújított termeket. Az épületben látható kiállítás Padányi Biró Márton püspök életét mutatja be, valamint megismerkedtünk Franz Anton Maulbertsch bécsi festőművész munkásságával is. A tárlat középpontjában a sümegi plébániatemplomban látható freskómű áll, melynek megtekintése a következő programunk volt. Itt is részletes, kielégítő ismertetést kaptunk egy ferences atyától. Ezután a közeli Sümegcsehi templomban szentmisén vettünk részt Márk atya celebrálásával, majd ellátogattunk Miklós atya sírjához a helyi temetőbe, ahol imával és virágok elhelyezésével emlékeztünk szeretett plébánosunkra. A zalaszántói közös ebéd után megnéztük az itt található Kotsy Vizimalmot és a Mézeskalács Múzeumot. Mindkét helyen részletes, és kielégítő tájékoztatást kaptunk. Megismerkedtünk a vízimalom működésével, és a mézeskalács készítéssel. Következő állomásunk Badacsonytomaj volt. Az itt eltöltött szabad program után indultunk haza.

E támogatásból harmadik programként  2022. október 22-én a templomunk falfestményeinek felújításáért szerveztünk jótékonysági koncertet. A Hertay Mária grafikusművész által festett falfestmények, seccok a korábbi beázások következtében megrongálódtak. Hertay Mária azt a célt tűzte ki festészetével, hogy képei az embereket a jóság, az Isten felé terelje, meleget és szépséget teremtsen. Templomunk képei ezt tükrözik vissza. Nem hagyhatjuk, hogy e helyi érték pusztulásnak induljon. Felújításuk szükségessé vált. A koncerten fellépett László Szilvia énekművész, a Stringers vonósnégyes, helyi amatőr zenészek, és a templom énekkara. Az előadás 60 fős közönség részvételével, nagy sikerrel zajlott.

Az együtt töltött idő, a közös ima, ének és az emlékezés, erősítette közösségünket. Az elmúlt évekhez hasonlóan rendezvényekkel csatlakoztunk az országos Ars Sacra fesztiválhoz. Az új élmények, a közösségben szerzett tapasztalat megerősítette a résztvevőket hitükben és lelki feltöltődést eredményezett. A zarándokút során a résztvevők kiszakadtak a hétköznapi élet körforgásából, vallásosságuk megélése és megerősödése érdekében. Új ismeretekkel gazdagodtunk, támogattuk a felkeresett helyek kultúráját és további fennmaradását. Hitünk megújításával egyidejűleg közösségi élményt is jelentett az utazás és a zarándokhelyen való tartózkodás. Megvalósult tevékenységeinkkel igyekeztünk hirdetni, és erősíteni a valódi értékeket, a szép és a jó iránti igényt, melyekre a jövőbeni programjainkkal továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk.

Ez úton köszönjük meg a Miniszterelnökség 400.000 Ft összegű támogatását.

 

Hárskút, 2023. január 12.

                                                                        Tóth András Sándor

                                                                                 plébános